Verhuisverzekering: alles wat je moet weten!

Mike avatar

Mike op 04-02-2016

Wanneer je gaat verhuizen is het slim om de (verhuis)verzekering er nog eens goed op na te slaan. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en tijdens een verhuizing kan er zomaar schade toegebracht worden aan je inboedel of erger nog; je kan te maken krijgen met diefstal van de inboedel! Ontdek in onderstaand artikel alles wat je moet weten over verhuisverzekeringen.

Verhuisverzekering

Verhuisverzekering

Wanneer je verhuist met een verhuisfirma kun je te maken krijgen met verschillende soorten verhuisverzekeringen. De voornaamsten hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 • Standaard verhuisverzekering
 • Garantiecertificaat Erkende Verhuizer
 • All-risk verzekering
 •  

  Standaard verhuisverzekering

  Verhuisfirma's die niet bij het Erkende Verhuizers keurmerk zijn aangesloten kunnen je een standaard verhuisverzekering aanbieden. Kenmerkend aan de standaard verhuisverzekering zijn de aangepaste algemene voorwaarden en veelal een flink hoger eigen risico. Een voorbeeld van de aangepaste algemene voorwaarden kan zijn dat eventuele schade door eigen toedoen niet vergoed wordt. De voorwaarden verschillen per aanbieder. Bekijk deze dan ook goed van tevoren om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan.

  Garantiecertificaat Erkende Verhuizer

  Wanneer je meer zekerheid wilt tijdens de verhuizing kies je voor verhuisfirma's die zijn aangesloten bij het keurmerk Erkende Verhuizer. Een Erkende Verhuizer verzekert je inboedel tijdens de verhuizing tot een bedrag van € 100.000,- zodat je je geen zorgen hoeft te maken om je inboedel tijdens de verhuizing. In geval van schade en/of diefstal wordt een bedrag uitgekeerd op basis van de nieuwwaarde van de betreffende spullen. Groot voordeel hierbij is dat de schuldvraag niet relevant is en je dus niet in discussie hoeft te gaan met de verhuisfirma over wiens schuld het is.

  All-risk verzekering

  Een all-risk verzekering is vooral interessant wanneer het om een internationale verhuizing gaat. Het garantiecertificaat Erkende Verhuizer geldt (in veel gevallen) namelijk niet internationaal. Met een all-risk verhuisverzekering ben je verzekerd tegen schade, diefstal of vermissing van je inboedel, zowel in het land van herkomst als in de landen waar je inboedel door heen reist om op de plaats van bestemming aan te komen.

  Waar op te letten?

  Wat erg belangrijk is bij het afsluiten van een verhuis- of inboedelverzekering is de wijze waarop goederen verzekerd zijn en welk bedrag uitgekeerd wordt in geval van schade en/of diefstal. In veel gevallen wordt de inboedel verzekerd tegen de nieuwwaarde, maar dit houdt niet per definitie in dat je ook daadwerkelijk de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd in geval van schade. Soms kijkt een verzekeraar bijvoorbeeld naar de mogelijkheid tot herstel of reparatie. Het kan dus ook voorkomen dat je inboedel verzekerd is op basis van dagwaarde. De dagwaarde is de waarde van de inboedel op dat moment. Logischerwijs neemt de dagwaarde in de loop der tijd af. Goed om te onderzoeken dus welk bedrag je uitgekeerd krijgt in het geval van verlies, diefstal en/of schade!

  Je kunt natuurlijk ook te maken krijgen met een verhuisfirma die geen verhuisverzekeringen aanbiedt. In dat geval overleg je het best met je eigen verzekeringsmaatschappij. Ook hier geldt weer dat je goed de algemene voorwaarden erop na moet slaan om te ontdekken wat een verzekeringsmaatschappij wél en niet verzekerd in geval van schade en diefstal.

  Meerdere verhuisfirma's vergelijken loont

  Je verhuizing van A naar B is niet zomaar iets; je wilt dat dit goed gebeurt en het liefst natuurlijk voor een zo laag mogelijke prijs. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij verschillende verhuisfirma's over de verhuiskosten en eventuele verhuisverzekeringen. Door meerdere offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven kies je gemakkelijker de meest interessante (en voordeligste) verhuisfirma voor jouw verhuizing.

  Daarbij willen we voor de laatste keer benadrukken dat het erg verstandig is om ook de kleine lettertjes van de verschillende firma's er goed op na te slaan om dadelijk echt zonder zorgen te verhuizen!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!