Energiecontract 'verhuizen', hoe?

Mike avatar

Mike op 05-01-2016

Wanneer u gaat verhuizen zult u ook het energiecontract moeten 'verhuizen'. Gelukkig verhuist een energieleverancier tegenwoordig net zo gemakkelijk met u mee. Met onze handige checklist zorgt u er voor dat u in uw nieuwe woning vanaf het allereerste moment stroom heeft. Ontdek snel onze checklist!

Energiecontract verhuizen

Verhuizen en energie: een checklist

Om de verhuizing in goede banen te leiden en direct bij aankomst in de nieuwe woning over elektriciteit te beschikken is het belangrijk dat u een aantal zaken goed geregeld voorafgaand aan de verhuizing.

Verhuizing tijdig doorgeven

Bij uw verhuizing is uw energieleverancier uw aanspreekpunt. Deze verzorgt namelijk de contracten met andere partijen zoals de netbeheerder bij een verhuizing. De verhuizing kunt u 3 maanden van tevoren al kenbaar maken. De uiterste datum waarop u uw verhuizing gemeld moet hebben om alles goed verzorgd te krijgen, is uiterlijk twee weken voordat u verhuist. Bij de meeste partijen kan dit overigens online.

Invullen van de meterstand

Enkele dagen na uw melding zult u een ontvangstbevestiging krijgen met daarbij een meterstandenformulier welke u in moet vullen. Hierop vult u op de dag van de sleuteloverdracht de actuele meterstanden in. Het beste doet u dit met de nieuwe bewoner(s) zodat in een later stadium geen onduidelijkheden kunnen ontstaan. De energieleverancier geeft vervolgens de standen door aan de netbeheerder. Hierin hoeft u dus zelf geen actie te ondernemen.

Meterstanden doorgeven

Binnen 15 dagen na de officiële verhuisdatum zal het ingevulde en ondertekende meterstandenformulier ingeleverd moeten worden bij de energieleverancier. Net als het doorgeven van de verhuizing kan dit bij de meeste leveranciers online. Doe dit wel echt binnen 15 dagen anders worden de meterstanden door de netbeheerder geschat en dit kan nadelige gevolgen voor u hebben.

De eindafrekening

U zult een eindafrekening ontvangen voor het energieverbruik in de oude woning. De nieuwe bewoner zal van de energieleverancier een bevestiging krijgen met daarop het voorschotbedrag, de begin meterstanden en de ingangsdatum van de energielevering.

Controleer voor uzelf altijd even het nieuwe voorschotbedrag. Deze wordt namelijk berekend op basis van het jaarverbruik van de oude bewoner(s). In het geval van een nieuwbouwwoning zal er een schatting worden gemaakt van het verbruik in een jaar tijd.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!